De heisa die inschrijving heet

Journalistiek: SUM

Eigenlijk wist ik het wel maar ik ondervind het hier in levende lijve: in Afrika gaat alles echt veel trager dan in Europa. Ik merkte het al bij de eerste digitale kennismaking met mijn contactpersoon van de universiteit. Deze directeur nam niet de moeite om te reageren op mijn mailtjes. Ook telefonisch was de koekenbakker niet te bereiken. En terugbellen? 'Baie dankie', zeggen ze dan.

Eindelijk in Kaapstad gearriveerd, ontving ik plotseling een e-mail van hem. Ik was welkom en hij had een kamer voor me op de campus. Maar zodra ik met mijn koffer op de stoep stond, bleek dat er geen sleutel beschikbaar was. Mevrouw de sleutelbewaarster had twee weken vakantie, of ik over twee weken terug wilde komen. Ik draaide met mijn bagage weer om en zocht elders een onderkomen.

Gelukkig kon ik twee weken later terecht. Een officiële inschrijving ging er aan vooraf. Prima, een formuliertje invullen is zo gepiept. Maar nee, in Zuid-Afrika staat één formuliertje invullen gelijk aan een dagtaak.

Bij de internationale balie sprak ik dame A. Ze zat met haar Afrikaanse achterwerk dan wel achter de internationale balie, maar ze had niets van doen met internationale studenten. Ik moest bij dame B. zijn, zij was nét even weg. Ik kon op haar wachten of naar een ander kantoor lopen. Ik koos voor optie twee, wachten is immers verspilde tijd.

Maar bij het andere kantoor was dame B. een onbekend figuur. Weer terug naar dame A. Maar dame A. had net even lunchpauze, of ik over een half uurtje terug kon komen. Ik besloot om ondertussen achter de sleutel voor een kamer aan te gaan. Foute zet, want de sleutelbewaarster was terug. In vol ornaat. Het secreet wilde per se dat ik een formulier in zou vullen, dat uiteraard verkrijgbaar was bij de onvindbare dame B. En zo ging het drie dagen door...

Nu zit ik eindelijk als wettig ingeschreven student op mijn kamer. Dat betekent dat ik ook lessen mag volgen. Van medestudenten hoor ik al verschillende (broodje aap?) verhalen over de Zuid-Afrikaanse lesmethodes. Zodra een leerling te laat binnen komt, begint de docent even vrolijk opnieuw aan zijn college. En als het even tegenzit, blijft de docent lekker thuis.

Leerlingen vermaken zich prima. Het merendeel van mijn lessen wordt verzorgd door de onbekende dame B. Misschien is het mentaal verantwoord om deze lessen dus te skippen. 

Terug naar SUM