Zuid-Afrikaanse drank, liefde & onderhoud

Journalistiek: SUM

Zeventig eurocent voor één pintje: Zuid-Afrika, het paradijs voor ‘n student. Want wie als student nog nooit ladderzat in de sloot is beland, behoort tot een zeldzaam ras. Ook op de universiteit van Bellville (buitenwijk Kaapstad) behoort het drinken van een glaasje alcohol tot één van de favoriete bezigheden. En door drank in de slijterij te halen, drinken wij studenten nóg goedkoper dan in de kroeg. Oftewel voor vijftig eurocent.

Maar niet zonder enige tegenwerking van de ambtelijke macht. Want het universiteitsterrein waar ik me begeef wordt dag en nacht bewaakt door een clubje strenge Zuid-Afrikanen. Ze ontfutselen elke druppel alcohol van je die je naar binnen wilt smokkelen. Niet met behulp van een speciale methode, maar gewoon door alles en iedereen die de poorten passeert volledig te controleren.

Maar wat is er nu zo rampzalig aan deze werkwijze? Deze optimale controles vinden plaats op vrijdag- en zaterdagavond. Wat doet de student dan op de overige dagen van de week? Juist: drank naar binnen smokkelen.

Het Zuid-Afrikaanse mansvolk bezigt een nóg sluwere manier om de drankvoorraad op peil te houden. Namelijk Zuid-Afrikaanse dames op pad sturen. Met als tip: lief lachen bij de poort en poezelig naar de mannen wuiven. Het werkt als een tierelier.

Zo ontdekte ook mijn kamergenootje Helenka, voor haar vriendje dartelt ze wekelijks als een hitsige deerne door de poorten van de universiteit. Met in haar tas een paar liter gedistilleerd. Maar niet zonder gevolg. Helenka heeft er sinds kort een vriendje bij, namelijk de jongste telg van de bewakers. Voor mij een hele openbaring want haar eerstgenoemde vriendje heeft er vrede mee, zolang mevrouw maar met sterke drank ook voor hem klaar staat! Ik vroeg haar wie ze nu ’t leukste vindt: ‘degene die uiteindelijk het beste voor me zorgt.’  

De bewakers zijn eigenlijk geen grote boemannen. Het universiteitscomplex wordt dag en nacht door ze bewaakt. Hoge muren met prikkeldraad bieden bescherming tegen de boze buitenwereld, oftewel de sloppenwijk buiten de poorten.

Zodra de schemer valt, ga je niet vrolijk door de straten van Bellville want dat is geen veilige omgeving. Onlangs is er nog een man doodgeschoten vlakbij de ingang van het complex. Dan is het zo onverstandig nog niet om als meisje in Zuid-Afrika twee kerels om je heen te hebben. 

Terug naar SUM