Het leven van een internetjournalist in 2025

Columns: Letterlijk LobkePieeeeeeeeeep!!!! Shit, shit, shit, het is 04.30 uur! Een wekker op zonne-energie wekt me milieuvriendelijk maar als altijd even irritant. Het is donker, de ramen zitten dicht met ijsbloemen. Vanuit m’n slaapkamer zet ik met behulp van een afstandsbediening alvast de auto aan.

Heerlijk elektrisch rijden.

We leven in 2025, in het tijdperk van Web 18.0. M’n elektrische wagen brengt me met één druk op de knop naar Eindhoven en ondertussen begint de werkdag al in de auto op ‘t www.

Aangekomen op de nieuwsvloer kijkt een kieskeurige Peer me vanuit een groot televisiescherm aan. Als chef allernieuwste media is hij via een live verbinding altijd aanwezig. Tim is al lang en breed met pensioen, hij komt af en toe nog over de vloer voor z’n bijdrage aan een gadgetrubriek op het webkanaal.Het Brabant Nieuws komt vanaf half zes elk uur voorbij met Mattijs als anchorman. Ik neem plaats aan multimediaal ingerichte werkplek en bedien met mijn mobiele telefoon het koffiezetapparaat. Zo, een bakje troost op de vroege morgen blijft een aangename traditie.

Het nieuwsbedrijf is 24/7 in beweging, alles draait op rolletjes via internet. Het werkt en voelt inmiddels hetzelfde als elektriciteit: je denkt er niet meer over na, internet is er gewoon altijd. En het werkt altijd.Om DaletPlus wordt smakelijk gelachen, “witte nog, vruuger..?”.  Terwijl tijdens het virtuele overleg de belangrijkste punten van die dag zijn besproken, komt groot nieuws binnen via Twitter-TV.

De Blob in Eindhoven staat op instorten; de constructie uit 2010 blijkt verouderd en ramen zijn naar beneden gestort op voorbijgangers: ‘Het lijkt wel een bloederige horrorfilm bij de Blob! #OBkomsnel‘, aldus Twitter.De Eindhovense Omroep Brabant-crew is snel ter plaatse, het gedraaide materiaal komt in een paar seconden linea recta binnen via de pijlsnelle glasvezelverbinding. Op de nieuwsvloer wordt het verwerkt en binnen enkele minuten staat het online.

Totdat…… Lampen beginnen te flikkeren, er komt rook uit de iMacs en schermen slaan op tilt. Beeld en geluid valt weg….. Pieeeeeeeeeeeeeeeeeeep….! En ik word wakker van m’n ouderwetse wekker die al vijf keer gesnoozed heeft.

Het was een droom. Laat ‘Eerst Online’ nu maar heel snel beginnen.(De personages en gebeurtenissen in deze column zijn fictief, overeenkomsten met werkelijk bestaande personen en situaties berusten op puur toeval.)
 

Gepubliceerd in personeelsblad Omroep Brabant

Terug naar Letterlijk Lobke