Overal gaan mensen vreemd, ook in Veldhoven

Journalistiek: Eindhovens Dagblad

VELDHOVEN - 
Vreemdgaan komt in elke straat voor, in alle leeftijden en bij alle beroepsgroepen. Astrid Joosten vertelde daarover tijdens een lezing in de Openbare Bibliotheek Veldhoven. 

Ze schreef acht jaar geleden een boek over het liefdesleven van minnaressen omdat het onderwerp haar heel erg boeide. Voor televisie wilde niemand daarover vertellen. Daarom koos ze voor een boek.

Onlangs bracht ze het vervolg uit: Onmogelijke Liefdes, waarin ze opnieuw met de minnaressen sprak maar ook met bedriegende echtgenoten en gedupeerde eega’s. Conclusie: ze zitten overal. “In iedere straat woont wel iemand die vreemdgaat. Het is geen Randstedelijk verschijnsel, ik ben heel het land doorgereden om mensen te interviewen.”1 op de 3 vrouwen heeft relatie met bezette man

En dat blijkt ook uit de cijfers, maar liefst 1 op de 3 vrouwen heeft wel eens een relatie gehad met een bezette man. Vrouwen blijken ook vaker minnares te zijn van een getrouwde man dan andersom. Joosten: “Mannen zijn minder geschikt om als tweede viool te spelen, vrouwen zijn daarentegen dienende.”Eigen sokken wassen

‘Oooh’s’ en ‘aaah’s’ klinken geregeld door de zaal, vijftig bezoekers hangen aan Joosten‘s lippen. Ook Ria van de Weijden (61) en Leo van Hirtum (67) smullen van de lezing. Ze zijn geen stelletje maar gaan vaak samen op pad. Beiden waren ze getrouwd. Nu niet meer. Leo kon niet monogaam zijn en Ria werd door haar toenmalige echtgenoot bedrogen. Het verleden schept een band, ze zijn goede vrienden. 

“We gaan samen op pad  maar ieder wast z’n eigen sokken en we hebben ieder ons eigen huisje”, vertelt Ria.Astrid Joosten 'een lekker wijf'

De lezing vinden ze interessant doordat ze zelf met het onderwerp te maken hebben gehad. “En ik vind Astrid gewoon een lekker wijf”, vertelt Leo. Hij is niet de enige want ook een groepje dames vertelt dat ze vooral nieuwsgierig zijn naar Astrid Joosten. Wat als je minnaar overlijdt?

Talloze intriges komen aan bod: Een minnares wie zwanger werd, een buitenechtelijke relatie tussen twee buren en een vrouw wie maar liefst 46 jaar iemands minnares was, tot de man overleed. 

Dat blijkt een schrikbeeld onder minnaressen vertelt Joosten. “Wat als hij overlijdt, kun je dan afscheid van hem nemen als minnares zijnde? Of moet het weer stiekem?” 

Joosten is zelf nooit verleid tot een buitenechtelijke relatie. Al kreeg ze wel eens een aanbod van een man die ze interviewde voor het boek. “Hij mailde me na ons gesprek of ik misschien interesse had. Daar ben ik niet op ingegaan.”

December 2010

Terug naar Eindhovens Dagblad