'Zo ontstaan moppen over ambtenaren'

Journalistiek: Eindhovens Dagblad

VELDHOVEN - "Dit is geen handhaven, dit is burgertje pesten", vindt Peter Cattenstart. De zitting is begonnen. Alles wat dwars zit, mag gezegd worden.

Volgens de gemeente Veldhoven moet een schutting aan de voorzijde van het huis van de familie Cattenstart verlaagd moeten worden, ze zou niet voldoen aan het bestemmingsplan. De Rijdende Rechter biedt een luisterend oor aan de gefrustreerde burger. 

De schutting staat er volgens de bewoners minstens elf jaar, de vorige bewoners hebben de erfafscheiding geplaatst. „Ik kreeg per post een dwangbevel onder m’n neus, dat de schutting moest verdwijnen. Ik voelde me een misdadiger,” vertelt Cattenstart. „En dan schrijven ze: ‘Zo handhaven we in Brabant’. Alsof we in Brabant elf jaar achterlopen! Als ze op dit tempo blijven werken, rijdt binnen vijf jaar heel Veldhoven zonder rijbewijs.”  

Het publiek lacht om de uitspraak van de Veldhovense buschauffeur. „Zo ontstaan moppen over ambtenaren”, roept een van de aanwezigen.Datum zorgt voor verwarring

Zo'n vijftig nieuwsgierigen zijn aangeschoven bij de hoorzitting. Frank Visser pakt er paperassen en foto’s bij. Wethouder Nicole Ramaekers verdedigt het standpunt namens de gemeente. „Het is heel vervelend hoe het gelopen is maar de schutting mag daar zo niet staan.”  

Uit een luchtfoto blijkt volgens haar dat de schutting er in 1996 nog niet stond. Ze wijst een groenstrook aan ter hoogte van Cattenstart’s woning. Op de foto staat een datum gekrabbeld, 30 april 1996. “Wie zegt dat de foto echt op die datum is gemaakt?”, vraagt Peter’s echtgenote Ingrid zich af.Vervolgens haalt Ingrid foto’s erbij die ze onlangs van de gemeente heeft ontvangen. Met daarop de schutting. „Kijk, deze foto’s zijn volgens jullie gemaakt op 3 oktober 2010. Dat staat hier met pen bijgeschreven maar het is nog geen oktober geweest!”  

Volgens Ramaekers zijn de maanden oktober en januari door een van de ambtenaren door elkaar gehaald.Elf jaar op de bus wachten?

Frank Visser vraagt of er bij nalatigheid van elf jaar door de gemeente geen uitzondering gemaakt kan worden. “Helaas kunnen we dat niet doen, de regels en afspraken zijn zo gemaakt”, vindt Ramaekers. “U bent niet te vermurwen”, zegt Visser. Peter Cattenstart is vooral boos over de manier waarop het gegaan is. „Als mensen elf minuten op de bus moeten wachten, krijg ik het te horen. Laat staan als het elf jaar duurt.”  

Februari 2010

Terug naar Eindhovens Dagblad