'Echt haar is goud waard'

Journalistiek: Eindhovens Dagblad


VELDHOVEN – Marjolein van de Wiel (29) uit Veldhoven kampt met een ernstige vorm van borstkanker. Ze is een actie gestart om haar in te zamelen bij kappers, zodat daar gratis pruiken voor kinderen van gemaakt kunnen worden.

Op foto’s in haar huis staat een goedlachse Marjolein met lange blonde lokken. Die mooie lach is ze ondanks haar ziekte niet verloren. Haar haren wel. “Toen ik hoorde dat ik m’n haar zou verliezen vond ik dat heel erg. Ik dacht dat ik zonder m’n haar niet mezelf zou zijn.  Toen het eenmaal zover was, viel het mee. Maar je gaat wel nadenken over je haar en over pruiken.”Zware chemobehandelingen

Ruim een half jaar geleden kreeg ze de diagnose borstkanker. Vanaf dat moment zit ze in een achtbaan. “Je wordt geleefd, je gaat van ziekenhuis naar ziekenhuis. Pas nadat ik geopereerd was, viel bij mij het kwartje wat er werkelijk speelde.” 

Zes zware chemobehandelingen volgden. Die zijn nu achter de rug.

Haar eigen blonde haren zouden ook uitvallen. Ze besloot om haar paardenstaart te schenken aan een klasgenootje wiens kindje een pruik nodig had.

Daarna hoorde ze van ’t bestaan van Stichting Haarwensen. Daar wordt echt haar verzameld om gratis pruiken van te maken voor kinderen die door medische behandelingen of ziekte een pruik moeten dragen.

Let wel, alleen de puntjes van het haar is niet genoeg. Het gaat om paardenstaarten van minstens 20 centimeter.Pruiken zijn duur

Vier kappers in de wijk d’Ekker hebben toegezegd om haar in te leveren, kappers in de omgeving van Veldhoven worden benaderd. “Een pruik kost tussen de twee- en drieduizend euro. Je krijgt een bedrag van zeshonderd euro vergoed. De pruiken zijn duur. Echt haar is daarom goud waard.”Marjolein is ondanks haar ziekte positief, ze vertelt haar verhaal nuchter en met de nodige humor. Onder meer over het feit dat ze ook een blog heeft op de site van het project ‘Lotgenoten’ in d’Ekker.

“Het klinkt raar maar ik heb de aanzet gegeven voor lezers van mijn blog om massaal borsten te gaan voelen. Om te controleren of ze geen knobbeltje hebben. Niet bij elkaar dan hè!”Echt iets bijdragen
Het blog is ontstaan nadat Marjolein in contact kwam met het project Lotgenoten d’Ekker. Het is een project dat mensen in de wijk met elkaar in contact brengt en verbindt. 

“Ondanks dat ik ziek was tijdens de kennismaking met het project, wist ik dat ik iets bij wilde dragen. Ik ben uiteindelijk via hen ook in contact gekomen met een lotgenootje. Ze helpen me met mijn actie, zij ontvangen de haren en ondersteunen me. Samen willen we zoveel mogelijk haar inzamelen, want pruiken moeten gratis beschikbaar zijn.”

Naast het artikel over het inzamelen van haar heb ik ook verschillende artikelen geschreven over het project 'Wijkgenoten'

December 2011

Foto: printscreen website www.wijkgenoten.com

Terug naar Eindhovens Dagblad