Speurhond Tess: rattenvanger van Veldhoven

Journalistiek: Eindhovens Dagblad


VELDHOVEN – Ongediertebestrijder Ben van Hulst zet tegenwoordig een nieuw middel in om de rattenoverlast in Veldhoven aan te pakken. Hij neemt zijn speurhondje Tess mee om de ratten te vangen.

“Soms is Tess wat eigenwijs, dan gaat ze een heel andere kant op dan ik voor ogen had. Maar stiekem heeft ze het vaak bij het juiste eind”, vertelt Van Hulst. Samen met zijn hondje Tess gaat hij zo’n drie tot zes keer per week op pad om ratten te bestrijden in Veldhoven.

Geen typische speurhond
Hij kocht haar speciaal als speurhondje.

 
“Tess is een Border Terriër, dat ras wordt in Schotland gebruikt om vossen te vangen.  Ik wilde weten of het hondje ook ratten kon opspeuren, daarom heb ik haar aangeschaft. Het is voor mij belangrijk om te weten waar de ratten binnenkomen en waar ze zich schuilhouden, Tess kan dat aanwijzen.”

Van Hulst heeft die middag drie adressen waar hij ratten bestrijdt en waar Tess dus haar werk kan doen. Het hondje is klein van stuk, heeft een bruin grijzige kleur en ziet er op het eerste gezicht niet uit als een typische speurhond.

Zodra we arriveren op een plek waar ratten zijn gezien, begint Tess op en neer te lopen en te snuffelen. Tot ze op een bepaalde plek blijft staan en hevig kwispelt. “Ik merk aan het gedrag van Tess dat hier onlangs nog een rat is geweest. Dat zie ik aan de driftige manier waarop ze hier zoekt en ruikt”, vertelt Van Hulst.

Ratten door het plafondOok in een boerderij aan het Muggenhol wist Tess ratten te vinden. Eigenaar Erik Vernooij zag de ratten door het plafond naar beneden komen. “Deze boerderij heeft drie jaar leeg gestaan. Toen we het plafond sloopten, vielen ze zo naar beneden. Eén rat ging er vandoor. Ik heb Van Hulst gebeld om ze te bestrijden. Kwam hij ineens met een hondje aan. Ik had niet verwacht dat ze ratten kon vinden maar ze wees al heel snel aan waar die rat zich schuilhield. Echt heel knap.

Tess snuffelt nog even rond op de zolder van de boerderij maar slaat niet aan.  Een teken dat de ratten op de boerderij zijn verdwenen. Vernooij is tevreden, net als Van Hulst. De ongediertebestrijder neemt z’n hondje mee in de wagen en vertrekt weer naar het volgende adres.

Tess neemt plaats in de bench en ligt al snel voor pampus. Van Hulst merkt dagelijks dat het diertje een aanwinst is. “Ze vindt voor mij de plaatsen waar de ratten zich schuilhouden, dat is het belangrijkste. En ondertussen is ze nog goed gezelschap ook.”

Rattenoverlast Veldhoven: zelfs in de keukenla (kadertekst)

Lisette van de Rijt trof begin februari een rat aan in de keukenla. “De buurman kon me horen schreeuwen, ik schrok me wezenloos.” De rat kwam via de garage en een spouwmuur in de keuken terecht in de tijd dat het buiten heel koud was.

Navraag in de buurt leert dat veel mensen in de wijk last hebben van ratten. “Iedereen die we hebben gesproken, heeft wel ratten gezien. We hebben geen idee waar ze vandaan komen maar in deze buurt is het een groot probleem”, vertelt Bart van de Rijt.Buurtbewoners van Zeelst-Oost hebben een brief gestuurd naar de gemeente Veldhoven met het verzoek de rattenoverlast aan te pakken.

Van Hulst pleit voor een meldpunt. “Als er binnen een straal van een aantal kilometer een groot aantal ratten voorkomt, is het belangrijk dat het groots wordt aangepakt. Vanuit één meldpunt moet dat lukken. Ik bestrijd nu op verschillende plaatsen maar het zijn op deze manier speldenprikjes die ik uitdeel.

Februari 2012

Terug naar Eindhovens Dagblad