Wie denkt Guus Hiddink wel niet dat hij is?

Journalistiek: Nieuwe Revu

Op veel plaatsen ter wereld wordt hij als held ontvangen. Zijn succesvol getover met elftallen die doorgaans worden beschouwd als underdog, maakt hem een God in de voetballerij. Maar het gegoochel met zijn inkomensten, vindt de belastingdienst niet zo jofel.

Een blauwe envelop voor Guus?


Was het maar zo simpel. Stomtoevallig stuitte de belastingdienst in 2002 op de creatieve boekhouding van Hiddink (Varsseveld, 8 november 1946) en zijn belastingadviseur Van den Boomen.

Tijdens ‘t onderzoek naar de zedenzaak van voormalig technisch PSV-directeur Fons Spooren bleek uit telefoontaps dat Guus z’n optrekje in België een veelbesproken item was.

Om fiscale redenen week hij met zijn geld uit naar onze Zuiderburen en huurde een huis in Hamont Achel. Snuggere constructie maar volgens de FIOD waarschuwden zijn PSV-collega’s hem nadrukkelijk voor het opzichtige risico dat hij liep. 

Dus de belastingdienst zag daar een mooie buit?


Jazeker. Deze sluwe waakhonden volgden de Achterhoeker maandenlang. Ze onderschepten emails, deden huiszoekingen en postten langs de A2 om aan te kunnen tonen dat Guus bewust nooit in België verbleef.

Een gouden regel om het fiscale voordeel te kunnen verzilveren is dat je er ook daadwerkelijk woont. Guus woonde volgens de FIOD nergens. Hij sliep in hotels, verbleef bij z’n vriendin Liesbeth of op trainingscomplex de Herdgang. Waarom sliep hij dan niet in België? “Ik heb me er nooit senang gevoeld”, sprak de nomade.

En dus genoot hij een belastingvoordeel van 1,4 miljoen euro. De officier van justitie eiste tien maanden cel voor de voetbaltrainer, en ook zijn belastingadviseur kreeg veertien maanden aan zijn broek. Op 27 februari volgt de uitspraak.

Maar Guus is toch God?


Op voetbalgebied is Hiddink inderdaad een graag geziene gast. Als jonge gozer voetbalde hij onder meer voor PSV, de Graafschap en Washington Diplomats (VS). Later sleepte hij als coach meerdere malen het landskampioenschap binnen met PSV en trainde ploegen als Real Madrid in Spanje.

Ook als bondscoach heeft hij magic fingers. Nederland stond in 1998 onder zijn leiding in de halve finale van het WK. Maar ook de minder bekende voetballanden als Zuid-Korea en Australië schopten het tot die hoogte.

Sindsdien is Varsseveld voorzien van een ‘Guuseum’ en trekken touringcars gevuld met Koreanen door de Achterhoek. Nieuwsgierig naar de roots van Guus. Zijn nieuwste project: bondscoach van Rusland.

En dus dikke maten met multi-miljardair Abramovich?


De gossip liegt er niet om. Chelsea-eigenaar Roman Abramovich schijnt nauw betrokken te zijn bij Guus z’n carrière. In de Britse krant Sunday Mirror verschenen onlangs berichten dat Chelsea (lees: Abramovich) graag met Hiddink de Champions League wil binnenhalen. Ook pompt hij flink wat geld in de Russische voetbalbond, om Russische trainingscomplexen op te kalefateren.

Maar geld houdt je niet buiten de cel. Moet Guus op z’n blote knietjes bidden voor een wonder?


Hij zal het zeker niet laten. Guus ervoer al eerder het nut van een schietgebedje. Dankzij een gelovig verpleegstertje genas hij in 1997 van een levensbedreigende darmkwaal. Hiddink beriep zich achteraf op zijn Achterhoekse nuchterheid, maar was de vrouw zeer dankbaar.

“Het was heel emotioneel, ik heb veel respect voor haar geloof.” Ook moederlief schijnt te beschikken over bijzondere krachten. Tijdens de tsunami verbleef Guus in India. Moeders ging met een medaillon langs een foto van haar zoon, waarop het medaillon bewoog. Voor haar het teken dat Guus ongedeerd was.

Wat vindt Guus van zichzelf?


“Ik ben een nomade, als een zwerver zonder vaste verblijfplaats, levend uit een koffer.”

Wat vinden wij van Guus?


Een verdomd kapitaalkrachtige zwerver.

Terug naar Nieuwe Revu