Grote brand verwoest gemeentehuis Waalre na aanslag

Journalistiek: Omroep Brabant

WAALRE - Het gemeentehuis van Waalre is in de nacht van dinsdag op woensdag volledig uitgebrand na een aanslag. Twee auto's reden rond drie uur 's nachts het pand binnen waarna het gemeentehuis in brand vloog. Volgens de politie is het geen ongeluk en is er opzet in het spel. Het sein brandmeester werd rond negen uur gegeven, de brandweer is nog de hele dag bezig met nablussen.

Om kwart over drie in de nacht kwam de eerste melding van de brand binnen. De brandweer schaalde al snel op naar zeer grote brand. Vlammen sloegen uit het dak, een grote rookwalm dreef over Waalre en omstreken.

Twintig brandweervoertuigen van negen korpsen uit de regio rukten uit om de brand te bestrijden.Huis burgemeester bewaakt

Er zijn geen gewonden gevallen. Er werden geen schadelijke stoffen in de lucht aangetroffen. Het huis van de burgemeester van Waalre, Henri de Wijkerslooth, wordt uit voorzorg bewaakt. Hij was zelf met vakantie, maar is al op de terugweg.

Burgemeester en wethouders komen donderdag bijeen.

In verband met de veiligheid werd de stroom van het gemeentehuis gehaald. Dat zorgde voor een heel korte stroomstoring bij buurtbewoners.

De server van de gemeente Waalre heeft de brand overleefd, waardoor beveiligingsbeelden van het pand mogelijk bewaard zijn gebleven.De plaatsvervangend Commissaris van de Koningin, Johan van den Hout, bezocht de plek van de brand dinsdagmorgen om te kijken of de provincie hulp kan verlenen. Commissaris van de Koningin Wim van de Donk laat zich vanaf zijn vakantieadres voortdurend op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen. Hij is ontzet dat er sprake is van opzet.

De gemeente stelde een aantal belangrijke vragen voor inwoners op. Aanslag met twee auto's

Een buurman van het gemeentehuis hoorde rond kwart voor drie een harde klap, gerinkel en een ontploffing. Vervolgens hoorde hij een auto weg rijden. "We zijn meteen gaan kijken en zagen een brandende auto met de achterzijde in de vooringang van het gebouw staan. Ook aan de zijkant van het pand stond een auto tegen het gebouw en in de fik. Het is onwerkelijk dat dit in zo'n rustig dorp gebeurt." Een van de auto's is een donkere Volkswagen Golf de ander is een Volkswagen Bora. De bestuurders zijn gevlucht. De politie gaat uit van opzet, maar over de reden van de aanslag is nog niets bekend. De politie startte na het sein brandmeester met een onderzoek naar de daders.Trouwzaal is verdwenen


Het gemeentehuis in Waalre bestond uit een oud gedeelte en twee nieuwe gedeeltes die later zijn bijgebouwd. Het oude gedeelte was een rijksmonument uit 1929. Een rondje om het uitgebrande gemeentehuis liet zien dat met name het monumentale gedeelte volledig is verwoest.

Op de eerste verdieping was de trouwzaal gevestigd. Van buitenaf kun je dwars door deze kamer heenkijken. "Er is niets meer van over", meldt onze verslaggeefster Marjanka Oerlemans. Muren zijn ingestort, ramen zijn gesprongen. Eerder brand in gemeentehuis


Het gemeentehuis in Waalre had in september 1994 te maken met brandstichting. Er woedde destijds een kleine brand nadat een ruit werd ingegooid. Getuigen zagen iemand wegrijden met gedoofde lichten. In die periode kwamen er in Zuidoost-Brabant dertien verdachte branden voor. Daardoor ontstond een schade van enkele tientallen miljoenen guldens.

Het is bovendien niet de eerste keer dat gemeentes worden bedreigd. De afgelopen jaren waren er, direct en indirect, tientallen (gewelddadige) acties gericht tegen Brabantse ambtenaren.
Alle berichtgeving over de aanslag in Waalre is terug te lezen op de themapagina.

18 juli 2012

Terug naar Omroep Brabant