Vijf dingen die je nog niet wist over India en voetbal

Journalistiek: Omroep Brabant

EINDHOVEN - PSV gaat een samenwerking aan met het Aziatische land India. Het land dat bekend staat om de grote hoeveelheid inwoners en het beste nationale team op het gebied van... Cricket. Maar hoe zit het met India en voetbal? Vijf dingen die je nog niet wist over voetbal en India.

 1. India voetballand?!?


  India is nog niet bepaald een voetballand. Maar met 1,2 miljard inwoners is er zo'n gigantische afzetmarkt dat het land toch interessant blijkt te zijn. Want onder die 1,2 miljard inwoners zitten vast en zeker ook voetbaltalenten. India viel in de achttiende eeuw onder het Britse rijk. Britse militairen speelden vooral cricket. De lokale Indiase elite nam de sport over om te laten zien dat ze ook enigszins 'Engels' waren. Tegen de tijd dat voetbal wereldwijd bekend werd, was cricket al lang ingeburgerd in India.

 2. Calcutta voetbalmekka?!?
  

Voetbal staat in India in de top 10 van de meest gespeelde sporten. Voetbal is een van de meest gespeelde sporten in de deelstaten van Panaji, Kerala en West-Bengalen. Calcutta is het voetbalmekka van India. De sport is nog wel altijd een sport voor de armen, want je hebt enkel een bal nodig om het te kunnen spelen. De sport cricket staat nog altijd op nummer één, het nationale team werd in 2011 wereldkampioen.

 3. Laatste WK kwalificatie in 1950 valt in de soep

  In 1950 kwalificeerde het land zich voor het WK omdat de andere landen uit hun groep zich terugtrokken, maar omdat de spelers verplicht waren voetbalschoenen te dragen, haakten ze af. Ze speelden namelijk altijd op blote voeten maar dat mocht niet. Sindsdien is het India niet meer gelukt om zelfs nog maar dichtbij kwalificatie te komen. Het nationale voetbalteam was tot aan de jaren zeventig vrij succesvol.

 4. 

De Indiase voetbalcompetitie

  

Het land kende tot 1996 geen competitie. De Indiase voetbalcompetitie heet I-League. Er spelen veertien Indiase teams mee in de competitie. Er zijn zes stadions, waarbij de capaciteit varieert tussen 12.000 en 120.000 zitplaatsen.

 5. Sepp Blatter ruikt roem in India
  
In 2006 kwam de ommekeer voor het Indiaas voetbal, de overheid kwam met een voetbalproject genaamd 'India Positive'. De competitie is vanaf dat moment meer geprofessionaliseerd, hoofdsponsor werd de staatsgecontroleerd olie- en gasmaatschappij ONGC, en er volgde financiële steun aan eersteklassers. Daarnaast ontstonden er samenwerkingsverbanden met Braziliaanse trainers en investeringen van de FIFA. Met als belangrijkste doel: Het WK van 2022 in Qatar halen om het vier jaar later zelf te organiseren. Volgens Sepp Blatter niet eens zo'n gek idee...

Terug naar Omroep Brabant