Boekel geschokt na schietpartij, ruzie om praalwagen zou aanleiding zijn

Journalistiek: Omroep Brabant

BOEKEL - Inwoners van het doorgaans rustige Boekel zijn geschokt vanwege de schietpartij in hun dorp in de nacht van maandag op dinsdag. Terwijl carnavalsmaandag werd afgesloten, ging het in de Beatrixlaan compleet mis. Ruzie vanwege een praalwagen zou de aanleiding zijn.

Heftige beelden kwamen dinsdagochtend naar buiten van de schietpartij. Op de beelden is vooral te horen hoe een arrestatieteam probeert de 45-jarige Martijn Smits uit Boekel te overmeesteren in de woning van zijn overbuurman. Geweerschoten, vuurwerk en geschreeuw vullen de stille nacht. Scenario

De kleurrijke vlaggetjes in de straat vanwege carnaval gaven een tegenstrijdig beeld bij het aanzicht van de woning waar de schietpartij zich afspeelde. Schermen zijn ondertussen geplaatst, spullen liggen buiten. Buurtbewoners is dit scenario zeker niet ontgaan, zo blijkt dinsdag uit een rondgang door de buurt.

Veel mensen hebben 't gehoord of zelfs gezien. Bij buurtbewoner Jan Donkers belandde de agent die gewond raakte op de inrit. Hij verleende eerste hulp. Hoe heeft het zo uit de hand kunnen lopen, is de vraag die rijst.

Geruchten over praalwagen

Een andere buurtbewoner kon de schoten in zijn eigen huis horen. "Ik hoorde een paar schoten en daarna niks meer. Daarna kwam er heel veel politie, wel 25 of 30."

De man heeft ook geruchten gehoord. Dat het slachtoffer geen goede relatie had met de overbuurman. "Ruzie kun je het niet noemen, ze lagen misschien een beetje met elkaar overhoop. Maar echt ruzie?"

Volgens onze verslaggever gaan er in de buurt geruchten dat er sprake zou zijn geweest van een akkefietje vanwege een praalwagen tijdens carnaval vorig jaar.  Burgemeester Pierre Bos laat zich daar niet over uit. "Ik heb geen weet van voorvallen in de straat".

'Hij zat er vol van'

Volgens de vader van het overleden slachtoffer was er wel sprake van een ruzie. Het zou gaan om een conflict met de eigenaar van de woning. Martijn zou daar onlangs nog met een vriend over hebben gesproken: "Hij zat er tot boven toe vol van." De vader is hoorbaar ontredderd en vindt het onbegrijpelijk wat er is gebeurd.

Buurtbewoners omschrijven de overleden Smits als een rustige, vriendelijke man. Een jaar geleden raakte hij zijn baan als timmerman kwijt.

Praten over gebeurtenis

Zo'n vijftig buurtbewoners bezochten dinsdagmiddag een bijeenkomst in het gemeentehuis, om te praten over de heftige gebeurtenis. De burgemeester spreekt van een waardevolle bijeenkomst.

Carnaval ging dinsdag in aangepaste vorm door maar eigenlijk kwam het dorpsfeest in de nacht van maandag op dinsdag al bruut ten einde.

04 maart 2014

Terug naar Omroep Brabant