Wat is Boer Zoekt Vrouw zonder Brabantse boeren?!

Columns: KuusKuus

Het televisieprogramma Boer Zoekt Vrouw is dit seizoen wederom een kijkcijferkanon. Het is bijna niet te begrijpen want het programma telt niet één Brabantse boer die op zoek is naar een vrolijk boerinneke.

De laatste aflevering van het vijfde seizoen trok maar liefst een recordaantal van 5,2 miljoen kijkers. Ook het aantal brieven bereikte dit jaar een record: 2354 stuks. Waarvan ruim duizend brieven naar Boer Frank gingen, de jongste telg uit het programma afkomstig uit Heythuysen (oftewel Limburg).

We blikken terug op vijf seizoenen Boer Zoekt Vrouw met in elke editie minstens één Brabander.

2005: Boer Piet uit Borkel en Schaft (57 brieven)

Piet Rijkers is een varkenshouder en akkerbouwer en komt uit Borkel en Schaft. Hij koos tijdens het programma voor Sieta de Graaf, een vrouw die in eerste instantie al aangaf zichzelf niet als echte boerin aan het werk te zien.

Marja en Marianne vielen uiteindelijk af. Piet was al eens eerder getrouwd, hij heeft een zoon van 18. Ook de relatie met Sieta hield uiteindelijk geen stand.

2006: Boer Martijn (172 brieven) uit Overloon

Martijn van Raaij  is de jongste boer van het tweede seizoen. Hij werd al gauw populair door z’n vlotte babbel en z’n nonchalante gedrag. Hij koos voor Marlies en het stelletje gaat nog steeds samen door het leven.

De boerderij draait op volle toeren en beiden zijn ze ook actief op agrarisch gebied. In deze editie deed ook Brabantseboer Johan (22 brieven) mee maar hij kwam niet op televisie vanwege het te weinig aantal ontvangen brieven.

2007: Boer Gerard (53 brieven) uit Zeeland (gemeente Landerd)

Zijn Brabantse komaf stak Gerard niet onder stoelen of banken. Hij kreeg een relatie met Leonie, een van de dames uit het programma maar het was geen lang leven beschoren.

Uit de laatste berichten blijkt dat Gerard nu een relatie heeft met een vrouw genaamd Miranda. Ook boer Frank van Deurzen uit Oss (19 brieven) deed dat jaar mee maar hij kwam niet in het programma terecht, hij vond dankzij het programma wel zijn huidige vriendin Monique.

2009: Boer Peter (254 brieven) uit Aarle-Rixtel

Opnieuw weer een jonge populaire Brabantse boer in het programma. Peter van den Boogaard is een paardenboer met een gruwelijke vlotte babbel. De strijd ging destijds tussen Saskia en Hanneke.

Ook Hanneke stak niet onder stoelen of banken dat ze uit Brabant komt, ze flapte er geregeld een dappere Brabantse kreet uit. Uiteindelijk koos Peter ook voor haar maar eind 2010 werd duidelijk dat de liefde tussen het stel over is.

Boer Peter heeft nu een nieuwe Brabantse vlam genaamd Bianca uit Geldrop.

2010: Geen enkele Brabantse boer

De reden? Volgens de makers van het programma proberen ze de boeren demografisch gezien zoveel mogelijk over het land te spreiden.

“Maar bij de selectie van de tien boeren spelen uiteraard veel meer criteria een rol. Dit betekent dat het nu eenmaal niet mogelijk is om elk seizoen uit elke provincie een boer te kiezen voor de tien boeren die een oproepje kunnen doen. Al was het alleen maar omdat er doorgaans tien boeren worden gekozen en we in Nederland twaalf provincies hebben.”

Gelukkig zit er nog wel een Brabantse kandidate in het programma, namelijk Judith Sweere uit Son.  Ze zit op de geitenboerderij bij boer Frank in Limburg. De jongedame is in het dagelijks leven kapster en is 22 jaar.

Ons Yvon

Het succes van Boer Zoekt Vrouw ligt in ieder geval niet aan het ontbreken van de Brabanders want het programma is altijd succesvol gebleken. En wellicht wordt het succes juist wel bepaald door ons Yvon uit Boxtel, de presentatrice.

Terug naar KuusKuus