Jos van Oss (die van de zachte g en harde l) is niet meer

Columns: KuusKuus

Dé carnavalshit van 2010 was ongetwijfeld ‘Zachte G, Harde L’, van Jos van Oss. Maar het fenomeen Jos van Oss blijft een cultfiguur uit 2010 want komend carnaval treedt hij niet meer op. Jos, oftewel Sjaak-Pieter van Es, werkt aan zijn carrière als acteur: “Ik wil nog meer dingen doen, dan alleen Jos van Oss zijn.”

‘Lekker Brabants lullen’, dat doet hij graag, ook al woont hij tegenwoordig in Amsterdam. “Ik zeg nog altijd ‘houdoe’ en mijn Amsterdamse vrienden nemen het zelfs van me over. Later wil ik wel weer terug komen naar Brabant. Als acteur zit je nu eenmaal beter in Amsterdam.”

Sjaak-Pieter is geboren in Oss en groeide op in Lith. Op z’n 21e verhuisde hij naar Amsterdam om aan zijn carrière als acteur te werken. Zo’n drie keer per maand reist hij af naar ’t Brabantse land om vrienden en familie op te zoeken.

Rookgordijn

‘Zachte G, Harde L’ verscheen op YouTube en werd al heel snel opgepikt door Radio538 dj Edwin Evers. Vanaf dat moment gingen alle remmen los: Jos van Oss was geboren en moest en zou worden ontmaskerd.

Het hele gebeuren was omhuld met een rookgordijn, de media doken er bovenop. Want was het nou een reclamestunt van Bavaria? Of was ’t een geintje van artiest Tropical Danny? Fout! Na drie weken maakte Jos van Oss zijn identiteit bekend.

Slap ouwehoeren met een pilsje erbij

Jos van Oss bleek acteur Sjaak-Pieter van Es te zijn, die via een castingbureau was opgetrommeld door de schrijvers van het lied. Een echte Brabander moest het lied kunnen verkondigen en dat was Van Es op ’t lijf geschreven. Dat het zo’n gigantische kraker zou worden, hadden ze niet verwacht.

“Het ging zó snel, het was een bijzondere, rare maar mooie tijd. We werden platgebeld met vragen, we hadden miljoenen hits op YouTube en ook het management werd compleet overdonderd.”

In heel Brabant liepen tijdens carnaval imitaties rond van Jos, overal waar hij kwam werd hij aangesproken, hij zette handtekeningen op de meest vreemde plaatsen. En hij moest ook het podium op, tijdens carnaval had hij in vier dagen twaalf optredens.

“Ik kan helemaal niet zingen, dus ik stond vooral slap te ouwehoeren op ’t podium, met een pilsje erbij.” 

Geslaagde grap

Carnaval staat voor Sjaak-Pieter dit jaar niet in het teken van Jos van Oss. “We hebben na carnaval vorig jaar bij elkaar gezeten. Er waren grootse plannen, ze wilden op meer plaatsen gaan touren, zoals in België maar ook in Salou en wintersportgebieden. Er zouden meer nummers geschreven worden.

Ik vond het een mooie geslaagde grap en het was superleuk om te doen maar ik zag het niet zitten om mee te doen. Ik wil nog meer dingen doen, dan alleen Jos van Oss zijn.” Waar hij momenteel zoal mee bezig is in Amsterdam laat hij nog even in het midden. “Ik ben bezig met het maken van leuke dingen, lekker bezig zijn. Ik kan er inhoudelijk niet veel over zeggen.”

Verkleed als Jos?

Hij gaat in ieder geval carnaval vieren in de omgeving van Den Bosch en zijn voormalige woonplaats Lith. “Nee, niet verkleed als Jos van Oss. Dat pak geef ik aan een vriend van me, ik trek iets anders aan.”

Terug naar KuusKuus