Vijf vooroordelen over Brabanders

Columns: KuusKuus

Wij Brabanders gaan gebukt onder een aantal hardnekkige vooroordelen. Ze zijn niet allemaal even kwalijk maar ook niet altijd complimenteus. KuusKuus ging op zoek naar de vijf meest hardnekkige vooroordelen over Brabant en de Brabanders.

 1. Brabanders zijn boeren 

  Brabanders worden door Nederlanders van boven de rivieren regelmatig tot boeren bestempeld. Supporters van de Eindhovense voetbalclub PSV hebben dat wel een beetje in de hand gewerkt door zichzelf ‘boeruh’ te noemen. 

  Op zich is het geen negatief vooroordeel want boeren hebben een goed imago en worden gezien als hardwerkende mensen die geen vlieg kwaad doen.

 2. Brabanders komen vaak te laat  

  Tja, het ‘Brabants kwartierke’ hebben wij toch echt zelf uitgevonden dus waarom zouden we daar geen gebruik van maken? In Brabant is het leven in ieder geval minder gejaagd dan in de Randstad, dus we kijken misschien iets minder nauwkeurig wat de klok betreft.
   
 3. Brabanders zijn gezellig, gastvrij en gemoedelijk

  Vooral onze ‘zachte g’ bezorgt ons Brabanders een doorgaans vriendelijk imago. Tilburger Guus Meeuwis doet daar qua gezelligheid met zijn tournee nog een schepje bovenop, zijn tour ‘Groots met een zachte G’ wordt door Nederlanders uit het hele land bezocht.


  Wat de gastvrijheid betreft: in 2009 werd Eindhoven door BNN nog met goud bekroond voor de gastvrijheid maar afgelopen jaar verliep dat minder goed. We staan in ieder geval wel op de tweede plek van meest sympathieke provincies.
   
 4. Brabanders zeggen niet wat ze bedoelen

  Brabanders krijgen vaak te horen dat ze niet zeggen wat ze werkelijk bedoelen. Onder meer kandidaat burgemeester van Eindhoven, Leen Verbeek, vond dat in 2008.


  “Ik hoorde van zoveel mensen dat ze op me zouden stemmen, als ze daadwerkelijk op me hadden gestemd had ik negentig procent van de stemmen binnengehaald. Brabanders houden van een prettige sfeer, en geven daarom vaak een sociaal wenselijk antwoord terwijl in ’t Noorden het hart op de tong ligt.”

  De Eindhovense burgemeester Rob van Gijzel werd uiteindelijk boven hem verkozen

   
 5. Brabanders zijn snel tevreden, ze vinden het al 'gauw goed’

  Dit vooroordeel sluit wel een beetje aan bij het gemoedelijke imago van de Brabander. De meest Brabanders zijn tamelijk nuchter en maken zich niet zo snel druk.

  Ook cabaretier Marlon Kicken beaamt dat, hij denkt dat Brabant veel goede cabaretiers telt omdat Brabanders nuchterder zijn en eerder de lol in het leven zien dan dat we problemen zien.

Terug naar KuusKuus