Wat vooraf ging aan het succes van New Kids: De Pulpshow

Columns: KuusKuus

Het succes van de New Kids lijkt spontaan op ons bordje te zijn gevallen maar niets is minder waar.  Jules Seegers speelde zo’n tien jaar geleden een rol in het sketchprogramma De Pulpshow, een voorloper van de New Kids. Een terugblik op tien jaar zwoegen voor een sprookje met de zachte g. 

Er waren eens twee jongens aan de opleiding Fotonica in Den Bosch die zich stierlijk verveelden. Het bleken de huidige New Kids regisseurs Flip van der Kuil en Steffen Haars te zijn.

De camera moest draaien

Ook Jules Seegers uit Veghel zat in 1999 bij de mannen in de schoolbanken. Daar leerden ze al snel hoe om te gaan met camera’s en beeldmateriaal.

Onzinnige opdrachten gingen de prullenbak in, de camera moest draaien. En dat gebeurde, als vrienden onder elkaar. Jules: “We waren er al snel uit, we maakten sketches met jackass-achtige dingen genaamd De Pulpshow. Het was niet serieus, niemand zou het eigenlijk zien.”

In de ‘get away car’

Terrorsketches met poep- en plashumor waren het gevolg. Schone auto’s die uit de wasstraat kwamen, werden onverwachts volgegooid met emmers vla en bruine bonen. Kassabanden van de supermarkt werden volgeladen met boodschappen terwijl de zogenaamde koper vervolgens doodleuk de winkel uitliep.

“Ik bestuurde meestal de ‘get away car’, want sommige dingen durfde ik gewoon niet en kon ik niet met m’n geweten verenigen, terwijl Huub (Richard Batsbak in New Kids, red.) en Tim (Gerrie van Boven in New Kids, red.) nergens iets om gaven.”

Te controversieel

Ondertussen werd pilot na pilot gefabriceerd en aangeboden bij verschillende omroepen. Maar geen enkele omroep durfde het aan om het uit te zenden.

“Destijds was het nog te controversieel denk ik, daarom sloeg het niet aan. Voor mij was het puur hobby en een vriendendienst maar voor Flip en Steffen was het een droom met een doel om te slagen, zij waren het brein.”

Succesje bij Veronica

In 2001 gebeurt het wel. De Pulpshow krijgt vijf minuten zendtijd in het jongerenuur van Veronica. Acht maanden lang worden er ieder weekend sketches opgenomen.

“Het begon als pure hobby en wat gekloot en ineens werden we ervoor betaald.” Maar na ruim een jaar succesvol draaien, verdwijnt Veronica van de buis. En dus ook De Pulpshow.

Pulpshow bijna ten einde

De mannen gooien het dan over een andere boeg. Er wordt gekozen voor zes kansloze gasten die zittend in een witte onderboks vanuit hun huiskamer avonturen beleven. Maar ook in deze versie ziet niemand dollars. Een tegenslag, De Pulpshow lijkt dood te bloeden.

Maar Flip en Steffen hebben een droom en gaan door. Jules haakt na zes jaar af. “Ik had er geen plezier meer in en het is ook nooit mijn droom geweest om een tv-persoonlijkheid te worden.”

Rijdende trein die leidt tot goud

Steffen en Flip komen in 2007 met een nieuw idee: New Kids on the Block. En dat idee wordt opgepikt door Flabber, de sketches komen op internet terecht en dan is de rijdende trein ineens niet meer te stoppen.

Comedy Central wil de mannen graag in een televisieserie hebben en Eyeworks ziet goud in een speelfilm. Het sprookje is compleet.

Beter dan vroeger

Wat is nu het verschil met De Pulpshow? “Die vaste karakters hadden we niet bij De Pulpshow, dat is een goede zet geweest. Nu zit de grofheid er nog wel in maar die goorheid van vroeger niet meer. Om de film New Kids Turbo heb ik heel erg gelachen, de grappen zijn stukken beter dan vroeger.”

Juni 2011

Terug naar KuusKuus