Zimbabwe is uitverkocht

Columns: VersPers

Mugabe wordt al jarenlang in één zin genoemd met mensenrechtenschendingen. Internationale waarnemers berichten over het leed van het Zimbabwaanse volk, landonteigening van boeren, armoede en martelingen. Zimbabwe staat inmiddels aan de rand van de afgrond. Terwijl de bevolking verhongert, verrijkt de regering zich. Hoe lang kan dit nog duren?

Benzine is uitverkocht, patatketen Wimpy’s verkoopt geen enkele bal gehakt en de schappen cola in de supermarkt zijn nagenoeg leeg. Het Zimbabwaanse volk dat vlakbij de grenzen woont, kan zich smokkelend meester maken van wat voedsel, maar in de binnenlanden van Zimbabwe is de situatie nog schrijnender.

Het financiële dagblad schreef in 2006 al over een ‘hyperinflatie’ van achthonderd procent. Volgens de Reserve Bank van Zimbabwe bedraagt dat percentage nu zelfs achtduizend procent. Een daarop volgende zorg is het gebrek aan cash, het geld verliest vliegensvlug zijn waarde dat er simpelweg niet meer voldoende is. Ondertussen kabbelt het leed voort, de toestand verslechtert. 

Lees het complete verhaal op de website van VersPers.

 

Terug naar VersPers