Wordt Zuid-Afrika nog ooit kleurenblind?

Columns: VersPers

Het regerende Afrikaans Nationaal Congres (ANC) blijft aan het roer in Zuid-Afrika, met Jacob Zuma als president. Tijdens de verkiezingen gingen 23 miljoen mensen naar de stembus, een opkomst van 77 procent. Ondertussen is de ‘regenboognatie’ nog altijd een land met strubbelingen, gebaseerd op kleur. In hoeverre leeft het blanke nationalisme? Voelt de blanke Afrikaan zich nog superieur aan de zwarte bevolking?

Een sprekend voorbeeld is de Zuid-Afrikaanse zanger Bok van Blerk (30). Twee jaar geleden raasde hij met zijn hit De La Rey over het door apartheid geteisterde Zuid-Afrika. De blanke boerenknul wordt aanbeden door jong en oud, maar volgens politici roept de artiest met zijn lied over een militaire generaal op tot nationalisme onder Afrikaners.

Gewonde boeren in loopgraven, oprukkende Engelsen die huizen platbranden. Een hevig bloedende Bok van Blerk strijdt voor zijn vaderland in de videoclip van De La Rey. Afrikaners zijn wild van het patriottische nummer dat in hun taal ten gehore wordt gebracht.

Boerengeneraal Koos de la Rey was een militair leider uit de Tweede Vryheidsoorlog (1899 – 1902). Hij trok met Afrikaners ten strijden tegen de Britten. In eerste instantie riep hij op tot vrede, maar ging uiteindelijk noodgedwongen over tot oorlog. Hij vocht de oorlog uit en overleed daarna door een verdwaalde kogel. Hij is een heuse legende in Zuid-Afrika.

Lees het complete verhaal op de website van VersPers.

 

Terug naar VersPers