Burgemeester én vliegeraar Leen Verbeek: 'Het is die spanning van de wind;Gaat de vlieger het houden of niet?'

Columns: Soeps

Het scheelde niet veel, of Leen Verbeek was ineens je buurman geweest. Heel kortstondig speelde hij namelijk met de gedachten om terug naar Eindhoven te verkassen. Natuurlijk met een missie: het burgemeesterschap van Eindhoven.

Gedreven ging hij de strijd aan met Rob van Gijzel, maar trok aan het kortste eind.

 Nu is Leen verdwenen, terug naar ’t Noorden. Op een plek waar hij de touwtjes wél in handen heeft. Niet alleen die van de gemeente Purmerend maar ook regelmatig die van zijn zelfgefabriceerde vliegers.

'Blij dat Eindhoven deze ‘fout’ gemaakt heeft'


“Bij thuiskomst stond mijn kamer vol met bloemen, ook op kantoor was het een bloemenzee. Ik ontvang nog steeds heel veel brieven en berichten over mijn strijd om het Eindhovense burgemeesterschap. Ja, ook vanuit Eindhoven!”

Twee weken lang kwam Verbeek voorbij op televisie, in kranten en vooral op straat. Eerst een onbekende maar al snel een gewedijverde kandidaat voor Rob van Gijzel. Ondanks zijn gepassioneerde manier van campagne voeren ontving Leen niet voldoende stemmen.

Maar in Purmerend zijn ze tenminste blij met de verloren slag van Leen. “Ze zijn dolblij dat Eindhoven, in hun ogen, deze ‘fout’ gemaakt heeft.”

‘Mijn burgemeester is op tv geweest!’


“Ik heb altijd positieve reacties gekregen op straat. Niet alleen in Eindhoven, maar ook in Purmerend. Ze zijn toch een beetje trots op je. Als ze me op tv hadden gezien, zeiden ze een dag later; ‘mijn burgemeester is op tv geweest’. Dat is toch leuk!”

Maar ondanks het verlies had Verbeek wel een doel voor ogen. “Eindhoven is toch de vijfde grote stad van Nederland. Als bestuurder heb je in zo’n stad veel te doen. Ik zag het als een grote uitdaging, waar ik met mijn ervaring een goede bijdrage aan zou kunnen leveren.” Hoe gaat het nu dan met de verliezer uit de race? “Het gaat prima met me. Ik ga gewoon verder met hetgeen waar ik gebleven ben.”

Sociaal wenselijk antwoord


Leen heeft wel een verschil ontdekt in de bevolking uit de regio Purmerend en ’t Brabantse gezelschap. “Brabanders hebben echt een eigen identiteit. Dat kun je positief zien, of minder positief. Ik hoorde van zoveel mensen dat ze op me zouden stemmen. Als die daadwerkelijk op me hadden gestemd, had ik negentig procent van de stemmen binnen gehaald. Brabanders houden van een prettige sfeer en geven daarom vaker een sociaal wenselijk antwoord. Terwijl in het Noorden juist het hart op de tong ligt.”

Bouwtekeningen, parachutestof en houten latjes


Desondanks kijkt Leen positief terug op zijn korte affaire met de stad. Dat komt ook deels door zijn verleden. Als zevenjarig jochie woonde hij vlakbij het Beatrixkanaal in Strijp.

Oude bekenden kwamen tijdens de campagne weer op zijn pad. “Vroeger gingen we geregeld zwemmen in ’t Beatrixkanaal en varen met een rubber bootje over de Dommel.”Maar dat varen is inmiddels passé. Leen heeft een andere hobby. Hij is namelijk een fervent vliegeraar, Leen dartelt zo nu en dan over het strand met ‘n vlieger in zijn hand.

“Het bouwen is eigenlijk leuker dan het vliegeren zelf. Je maakt ze met bouwtekeningen, van parachutestof en houten latjes. Ik heb zelf weleens een vlieger gemaakt met een spanwijdte van drie meter. Of zo’n vliegertrein zoals je op de foto ziet, dan maak je eigenlijk heel veel dezelfde vliegers aan elkaar.”Maar wat is er nou zo spannend aan vliegeren? “Het is die spanning van de wind, de trektocht. Gaat de vlieger het houden of niet? Ik heb zelfs wel eens een vinger gebroken tijdens het vliegeren.”

Terug naar Soeps