Code rood, wat is dat eigenlijk?

Columns: Omroep Brabant

EINDHOVEN - Paniek, peeuw! Code rood! De term code rood is de laatste maand vaak gevallen. Het houdt in dat het extreem droog is in natuurgebieden. Burgers weten op die manier dat ze alert moeten zijn, er is zelfs een speciale site waarop te zien is hoe het gesteld is met de droogte. Maar niet iedere veiligheidsregio werkt met code rood en met de website, dus dat kan voor verwarring zorgen.

Code rood houdt in dat het extreem droog is in natuurgebieden, bossen en heides. Er geldt in die gebieden een stookverbod voor tuinafval, er mag niet gerookt worden, barbecueën is verboden en ook andere vormen van open vuur zijn niet toegestaan. In sommige gevallen kunnen natuurgebieden zelfs afgesloten worden voor publiek.Verwarring


D66 in Breda stelde woensdag vragen aan het college van B en W. Ze vindt de voorlichting over brandgevaar in de natuur in Brabant niet duidelijk. Vorige week werd alleen in Noordoost-Brabant code rood afgegeven terwijl het in de rest van Brabant net zo droog was. 

Dat heeft volgens een woordvoerder van de brandweer te maken met de site Natuurbrandgevaar.nl, waar in Brabant alleen Noordoost bij is aangesloten. Alleen die site werkt met 'code rood'. Alleen doet het grootste deel van Nederland niet mee aan die site en in die gebieden is het dus nooit code rood. D66 wil dat aan die verwarring een einde komt.

Eigen manier van communiceren


De brandweer Zuidoost-Brabant is een van de korpsen die niet communiceert via de website en ze maakt richting de burgers ook geen gebruik van de 'code rood'.


"Wij hebben onze eigen adviseurs van Staatsbosbeheer die met ons communiceren over de droogte. Wij adviseren burgers altijd om voorzichtig te zijn met vuur in de omgeving van bossen. Bij extreme droogte doen we meer aan voorlichting."

Bovendien kost het geld om aangesloten te zijn bij de site. Iedere veiligheidsregio doet haar voorlichting dus op een eigen manier. Ze beaamt dat de situatie in Zuidoost-Brabant, waar geen code rood geldt, net zo ernstig is als in Noordoost-Brabant.

Speciale meetapparatuur in bosgebieden


De site Natuurbrandgevaar.nl wordt beheerd door de veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland. Sinds twee jaar is de site operationeel vertelt Allard van Gulik. Hij is hoofd risicobeheersing en publieksveiligheid van Noord- en Oost Gelderland.

Volgens hem beschikken de aangesloten regio's over speciale meetapparatuur in de bosgebieden waarmee gegevens over de droogte direct naar de website gestuurd kunnen worden. Vervolgens wordt een jachtopziener geraadpleegd die de droogte controleert.

Vorig jaar waren vijf regio's aangesloten op de site, op dit moment zijn het er acht. De kosten om aangesloten te zijn bij de site zijn volgens Van Gulik zo'n 1000 euro per jaar. De meetapparatuur moet door de veiligheidsregio wel zelf geïnvesteerd worden. Gebruik je gezonde verstand


Van Gulik hoopt wel dat het systeem steeds meer landelijk zal worden toegepast maar geeft ook aan dat het niet voor iedere regio interessant is. "Het gaat er wel om dat er natuurbrandgevoelige gebieden in de regio zijn."

Ondertussen raadt hij aan dat iedereen z'n gezond verstand moet gebruiken. "Behandel natuurgebieden als je eigen achtertuin. Je gaat immers ook niet barbecueën onder een bos coniferen.

April 2011

Terug naar Omroep Brabant